In deze podcastaflevering van Work Today, gepresenteerd door Bas van Mulken, staat de wereld van woningcoöperaties en het verduurzamen van woningen centraal. Aan tafel zitten Michel, senior beleidsmedewerker van Wonen Zuid, en Stefanie, consultant binnen de unit woningcoöperaties namens Flexprof. Voordat het gesprek begint, wordt Arthur, de chef-kok van het restaurant TUUR in Maastricht, erbij gehaald om het eten voor te bereiden.
Bas begint met het stellen van stellingen aan Michel en Stefanie, waar ze met "ja" of "nee" op moeten antwoorden. De eerste stelling luidt: "Woningen met label D of lager zijn slechte woningen." Michel antwoordt dat er geen eenduidig antwoord op deze stelling is, maar hij neigt naar "nee". De volgende stelling is: "Bij verduurzamen ligt de verantwoordelijkheid bij de woningcorporatie." Hierop antwoordt Michel met een duidelijk "ja". De derde stelling is: "Huurders betalen mee aan verduurzaming middels huurverhoging en/of servicekosten." Michel antwoordt "ja" wat betreft huurverhoging, maar "nee" wat betreft de servicekosten. De laatste stelling is: "Alle woningen in jullie beheer zijn over vijf jaar, dus in 2028, van het gas af." Hierop antwoorden beiden met "nee".
Vervolgens wordt er dieper ingegaan op de eerste stelling. Michel legt uit dat de overheid vooral focust op de laagste categorieën, E, F en G, en dat label D niet als slecht wordt beschouwd. Hij benadrukt dat naast de energieprestatie van de woning, het gedrag van de bewoners ook een belangrijke factor is. Stefanie voegt toe dat het energielabel wel belangrijk is, maar dat er ook gekeken wordt naar verbruik en dat duurzaamheid een middel moet zijn om de woonlasten betaalbaar te houden.
Daarna wordt de tweede stelling besproken. Michel bevestigt dat verduurzaming zowel de verantwoordelijkheid van de woningcorporatie als de bewoners is. Hij legt uit dat de corporatie eigenaar is van de woningen en dat bewoners ook een rol spelen in gedragsverandering en bewustwording. Er wordt vermeld dat er een energiecoach is die bewoners helpt energie te besparen.
Bij de derde stelling wordt uitgelegd dat huurinkomsten en huurverhoging de belangrijkste inkomstenbronnen zijn voor woningcorporaties. De huurverhoging wordt gebruikt om kosten, waaronder duurzaamheidsmaatregelen, te dekken. De servicekosten zijn echter alleen bedoeld voor het schoonmaken van algemene ruimtes en groenonderhoud, niet voor duurzaamheidsproducten.
Stelling vier luidt: Alle woningen in jullie beheer zijn over vijf jaar, dus in 2028, van het gas af. Hierop antwoordt Michel met een duidelijk 'nee'. Het is niet realistisch om te verwachten dat alle woningen in het beheer van de woningcorporatie binnen vijf jaar volledig van gas worden afgesloten.
Het proces van het verduurzamen en aardgasvrij maken van woningen is complex en vereist tijd, planning en investeringen. Er zijn verschillende factoren waarmee rekening moet worden gehouden, zoals de beschikbaarheid van technologieën, de financiële middelen, de afhankelijkheid van externe partijen en de impact op de huurders.
Het streven van de woningcorporatie is wel om de komende jaren de verduurzaming te versnellen en zo veel mogelijk woningen aardgasvrij te maken. Hierbij worden strategische plannen opgesteld en stappen ondernomen om de energietransitie te realiseren. Echter, het volledig aardgasvrij maken van alle woningen vergt meer tijd en inspanning dan wat binnen vijf jaar haalbaar is.